ACo-ouderschap

Co-ouderschap

De hoofdregel is dat beide ouders na een echtscheiding het ouderlijk gezag over hun kinderen voortzetten. Dit wordt ook wel het co-ouderschap genoemd. Co-ouderschap is niet gemakkelijk. beide ouders moeten namelijk wennen aan een nieuwe situatie waar overleg niet vanzelfsprekend is en waar meningsverschillen eenvoudig tot ernstige conflicten kunnen leiden.

Bij co-ouderschap hebben de kinderen de hoofdverblijfplaats bij één ouder, maar wonen ze afwisselend bij beiden ouders. De dagelijkse zorg en opvoeding wordt dan ook zoveel mogelijk gedeeld. Belangrijke beslissingen betreffende de kinderen worden gezamenlijk genomen.

Vereisten voor een goedlopend ouderschap zijn:

  • Goede en efficiënte communicatie tussen de ouders;
  • Flexibiliteit bij de ouders, mede in verband met de te verwachten wijzigingen of onverwachte omstandigheden in de aanvankelijk gemaakte afspraken;
  • Goede logistieke afspraken, inclusief goede afspraken met betrekking tot school, sport, hobby’s en sociale contacten van de kinderen;
  • De woningen van de ouders dienen dicht bij elkaar in de buurt te liggen, zeker wanneer het schoolgaande kinderen betreft.

Wat als co-ouderschap niet werkt?

Co-ouderschap is een mooie oplossing maar niet voor iedereen weggelegd. Daarom kan de rechter aan een van de ouders het ouderlijk gezag toewijzen. De andere ouder krijgt vervolgens een omgangsregeling met de kinderen. De rechter kijkt bij toewijzing van het gezag naar het belang van het kind. In veel gevallen eisen beide ouders eenhoofdig ouderlijk gezag, in dat geval kijkt de rechter bijvoorbeeld naar de woonsituatie van beide ouders, de opvoedmogelijkheden, de wens van het kind etc. etc.

Kan ik dit artikel gebruiken in een echtscheidingsprocedure?

Het is onverstandig om een procedure te starten op basis van dit artikel, of een van de andere artikelen op deze website. Dit artikel is slechts bedoeld als informatiebron over het echtscheidingsrecht. Om dit artikel leesbaar te maken is namelijk nogal wat aan juridische precisie geofferd, bovendien is het voor niet-juristen niet eenvoudig om de juridische finesses van een zaak te doorgronden. Raadpleeg daarom altijd een goede jurist voor u juridische stappen zet, bijvoorbeeld een advocaat van Echtscheidingservice.nl.

Stel uw vraag aan echtscheidingservice.nl

Is dit artikel niet helemaal duidelijk, wilt u graag meer weten over dit onderwerp, of wilt u graag weten hoe dit artikel toegepast moet worden op uw specifieke situatie. Via de onderstaande knop kunt u gratis en vrijblijvend een vraag stellen aan Echtscheidingservice.nl. Een advocaat van Echtscheidingservice.nl beantwoordt uw vraag dan zo snel mogelijk.

Stel uw vraag!