AKinderen en een echtscheiding

Kinderen en een echtscheiding

Een echtscheiding heeft natuurlijk niet alleen gevolgen voor de ouders maar ook voor de kinderen. Door de echtscheiding verandert veel in hun leven. Zo moet worden bepaald waar de kinderen gaan wonen en wie de kosten voor de opvoeding van de kinderen moet betalen. Bovendien komt het regelmatig voor dat de kinderen door een van de ouders gebruikt worden om hun eigen conflicten uit te vechten.

echtscheiding, kinderen, omgang, alimentatie

Het ouderlijk gezag.

Ouders hebben gezag over hun kinderen. Dit wil zeggen dat zij zeggenschap hebben over bijvoorbeeld de woonplaats, opvoeding, het vermogen. Na de echtscheiding blijft het gezag in principe bij beide ouders, tenzij de rechter het gezag aan een van de ouder toewijst.

Lees hier meer over het ouderlijk gezag.

Co-ouderschap is een andere term voor het gezamenlijk ouderlijk gezag over de kinderen.

Lees hier meer over het co-ouderschap.

Sinds 2009 is het verplicht om bij een echtscheidingsverzoek een ouderschapsplan in te dienen. In dat ouderschapsplan worden de afspraken tussen de ouders over de opvoeding, financiƫn en het verstrekken van informatie over de kinderen weergegeven.

Lees hier meer over het ouderschapsplan.

Omgangsregeling en informatieplicht.

Een van de gevolgen van een echtscheiding is dat de ouders en de kinderen niet langer op dezelfde plek wonen. Meestal gaan de kinderen bij een van de ouders wonen, in ongeveer 80% van de gevallen is dat overigens de moeder. Beide ouders hebben echter recht op omgang met hun kinderen. Kinderen hebben ook recht op omgang met hun ouders. Daarom wordt bij een echtscheiding meestal een omgangsregeling afgesproken waarin wordt vastgelegd wanneer en hoe het kind en de ouders omgang met elkaar kunnen hebben. Als een van de ouders naar het buitenland vertrekt wil dat niet zeggen dat daarmee zijn/haar recht op omgang verloren gaat.

Lees hier meer over omgang en de omgangsregeling bij een echtscheiding.
Lees hier meer over omgang bij een internationale echtscheiding.

Kan ik dit artikel gebruiken in een echtscheidingsprocedure?

Het is onverstandig om een procedure te starten op basis van dit artikel, of een van de andere artikelen op deze website. Dit artikel is slechts bedoeld als informatiebron over het echtscheidingsrecht. Om dit artikel leesbaar te maken is namelijk nogal wat aan juridische precisie geofferd, bovendien is het voor niet-juristen niet eenvoudig om de juridische finesses van een zaak te doorgronden. Raadpleeg daarom altijd een goede jurist voor u juridische stappen zet, bijvoorbeeld een advocaat van Echtscheidingservice.nl.

Stel uw vraag aan echtscheidingservice.nl

Is dit artikel niet helemaal duidelijk, wilt u graag meer weten over dit onderwerp, of wilt u graag weten hoe dit artikel toegepast moet worden op uw specifieke situatie. Via de onderstaande knop kunt u gratis en vrijblijvend een vraag stellen aan Echtscheidingservice.nl. Een advocaat van Echtscheidingservice.nl beantwoordt uw vraag dan zo snel mogelijk.

Stel uw vraag!