AHet huwelijk / geregistreerd partnerschap.

Het huwelijk / geregistreerd partnerschap

Het begin van een echtscheiding is het huwelijk.

In Nederland kan een relatie tussen personen formeel worden vastgelegd in een huwelijk of een geregistreerd partnerschap. De meeste regels met betrekking tot het huwelijk zijn ook van toepassing op het geregistreerd partnerschap. Bij het huwelijk of een geregistreerd partnerschap horen een aantal rechten & plichten voor zowel U als Uw partner. Denk hierbij aan het recht van gebruik van de achternaam van Uw partner en de onderhoudsplicht, maar ook het vermogen, het op erfenis, het (nabestaanden)pensioen en het recht op alimentatie bij een scheiding spelen hierbij een rol.

Het huwelijk of geregistreerd partnerschap

Met zowel het huwelijk als het geregistreerd partnerschap leggen partijen een relatie officieel vast. Er zijn een paar verschillen tussen het huwelijk en geregistreerd partnerschap.
Allereerst wordt het huwelijk te allen tijde door de rechter beëindiging. Een geregistreerd partnerschap daarentegen kan buiten de rechter om eindigen. Voorwaarde hiervoor is wel, dat beide partners het eens zijn en er geen minderjarige kinderen zijn. Ook moet U, als U trouwt elkaar het ‘Ja-woord’ geven. Dit is niet verplicht in geval van geregistreerd partnerschap. Het laatste verschil tussen het huwelijk en het geregistreerd partnerschap is dat de man in een huwelijk van rechtswege juridisch vader wordt van de kinderen, in een geregistreerd partnerschap moet het kind eerst erkend worden.

N.B. Om de leesbaarheid te bevorderen wordt op Echtscheidingservice.nl alleen gebruik gemaakt van het woord “huwelijk”, daarmee wordt zowel het huwelijk als het geregistreerd partnerschap bedoeld. Als er toch een relevant onderscheid is tussen het geregistreerd partnerschap en het huwelijk dan wordt dat expliciet aangegeven.

Het verdelen van het huwelijksvermogen

Afspraken binnen het huwelijk gaan meestal over de verdeling van het vermogen van beide partners. Van rechtswege ontstaat er een gemeenschap van goederen, waar al het vermogen (bezittingen en schulden) van beide partners in valt, tenzij anders is overeengekomen. Partners kunnen ook afspraken maken over de verdeling van het vermogen. Deze afspraken worden huwelijkse voorwaarden genoemd.

Kan ik dit artikel gebruiken in een echtscheidingsprocedure?

Het is onverstandig om een procedure te starten op basis van dit artikel, of een van de andere artikelen op deze website. Dit artikel is slechts bedoeld als informatiebron over het echtscheidingsrecht. Om dit artikel leesbaar te maken is namelijk nogal wat aan juridische precisie geofferd, bovendien is het voor niet-juristen niet eenvoudig om de juridische finesses van een zaak te doorgronden. Raadpleeg daarom altijd een goede jurist voor u juridische stappen zet, bijvoorbeeld een advocaat van Echtscheidingservice.nl.

Stel uw vraag aan echtscheidingservice.nl

Is dit artikel niet helemaal duidelijk, wilt u graag meer weten over dit onderwerp, of wilt u graag weten hoe dit artikel toegepast moet worden op uw specifieke situatie. Via de onderstaande knop kunt u gratis en vrijblijvend een vraag stellen aan Echtscheidingservice.nl. Een advocaat van Echtscheidingservice.nl beantwoordt uw vraag dan zo snel mogelijk.

Stel uw vraag!