APensioenverdeling internationaal

Pensioenverdeling bij een internationale echtscheiding.

 .

De Wet verevening pensioenrechten is niet altijd van toepassing op een internationale echtscheiding. Dat kan het geval zijn indien u of uw partner niet de Nederlandse nationaliteit heeft of een van beiden tijdens het huwelijk in het buitenland gewerkt heeft. Dit heeft evident invloed op de verdeling van het pensioen. Of de Wet verevening pensioenrechten van toepassing is wordt bepaald door het internationaal privaatrecht.

Verdeling van internationaal pensioen.

Of het Nederlands recht van toepassing is hangt af van twee vragen. Als eerste of het pensioen volgens een Nederlandse pensioenregeling is opgebouwd. De tweede vraag is of het welk recht van toepassing is op het huwelijksvermogensregime (= de verdeling van de goederen). Er zijn dan drie situaties mogelijk:

  • Pensioenrechten zijn opgebouwd volgens een Nederlandse pensioenregeling. In dat geval is het Nederlands recht van toepassing op de verdeling van het pensioen. U heeft daarom recht op rechtstreekse uitbetaling van uw deel van het pensioen door de pensioenuitvoerder, als u dat binnen 2 jaar na de scheidingsdatum aan de pensioenuitvoerder laat weten. Het is daarbij niet relevant welk recht het huwelijksvermogensregime beheerst.
  • Pensioenrechten zijn opgebouwd volgens een buitenlandse pensioenregeling en het Nederlandse recht is van toepassing op het huwelijksvermogensregime. Bijvoorbeeld als u of uw partner een aantal jaar in het buitenland heeft gewerkt. In dit geval is het Nederlands recht van toepassing op de verdeling van het pensioen. U kunt echter de buitenlandse pensioenuitvoerder niet verplichten het pensioen rechtstreeks aan u uit te betalen. De partner die het pensioen heeft opgebouwd zal daar zelf voor moeten zorgdragen.
  • Pensioenrechten zijn opgebouwd volgens een buitenlandse pensioenregeling en buitenlands recht is van toepassing op het huwelijksvermogensregime. Het buitenlands recht is van toepassing op de verdeling. De opgebouwde pensioenrechten komen alleen voor verdeling in aanmerking als het buitenlands recht daarin voorziet.

Let wel: Bij een internationaal huwelijk wordt soms in meerdere landen pensioen opgebouwd. Het kan dus voorkomen dat er een aantal jaren in Nederland pensioen is opgebouwd en een aantal jaar in bijvoorbeeld Duitsland. In dat geval worden de Nederlandse en de Duitse pensioenjaren apart behandeld.

Kan ik dit artikel gebruiken in een echtscheidingsprocedure?

Het is onverstandig om een procedure te starten op basis van dit artikel, of een van de andere artikelen op deze website. Dit artikel is slechts bedoeld als informatiebron over het echtscheidingsrecht. Om dit artikel leesbaar te maken is namelijk nogal wat aan juridische precisie geofferd, bovendien is het voor niet-juristen niet eenvoudig om de juridische finesses van een zaak te doorgronden. Raadpleeg daarom altijd een goede jurist voor u juridische stappen zet, bijvoorbeeld een advocaat van Echtscheidingservice.nl.

Stel uw vraag aan echtscheidingservice.nl

Is dit artikel niet helemaal duidelijk, wilt u graag meer weten over dit onderwerp, of wilt u graag weten hoe dit artikel toegepast moet worden op uw specifieke situatie. Via de onderstaande knop kunt u gratis en vrijblijvend een vraag stellen aan Echtscheidingservice.nl. Een advocaat van Echtscheidingservice.nl beantwoordt uw vraag dan zo snel mogelijk.

Stel uw vraag!.