AAlimentatie internationaal

Alimentatie

Het innen van alimentatie kan extra problemen met zich meebrengen als de betalingsplichtige in het buitenland woont. Naast verschillen in wetgeving vormen vooral de taal en de afstand een belangrijke barrière. .

Verdrag van New York

Daarom zijn er internationale afspraken gemaakt om de inning van alimentatie in het buitenland aan te pakken. Deze afspraken zijn vastgelegd in het Verdrag van New York inzake het verhaal in het buitenland van uitkeringen tot onderhoud (hierna te noemen het Verdrag van New York). In de landen die zich bij het Verdrag van New York hebben aangesloten zijn één of meerder instellingen belast met de uitvoering van het Verdrag van New York. In Nederland is dat het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO).

Iedereen in Nederland woont en problemen ondervindt bij het innen van alimentatie kan een beroep doen op het Verdrag. Voorwaarde is wel dat de betalingsplichtige in een land woont dat is aangesloten bij het Verdrag van New York. Het Verdrag heeft betrekking op zowel kinder- als partneralimentatie.

Deelnemende landen verdrag van New York.

De volgende landen zijn aangesloten bij het verdrag van New York:

Algerije, Argentinië, Aruba, Australië, Barbados, Belarus, België, Bosnië-Herzegovina, Brazilië, Burkina Faso, Centraalafrikaanse Republiek, Chili, Colombia, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Ecuador, Estland, Filippijnen, Finland, Frankrijk, Griekenland, Guatemala, Haïti, Hongarije, Ierland, Israël, Italië, Kaapverdië, Kazachstan, Kyrgyzstan, Kroatië, Liberia, Luxemburg, Macedonië, Marokko, Mexico, Monaco, Montenegro, Nederland, Nederlandse Antillen, Nieuw-Zeeland, Niger, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Pakistan, Polen, Portugal, Republiek Moldavië, Roemenië, Servië, De Seychellen, Slovenië, Slowakije, Spanje, Sri Lanka, Suriname, Tsjechië, Tunesië, Turkije, Uruguay, Vaticaanstad, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland.

LBIO

Als u in Nederland woont kunt u het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) verzoeken te bemiddelen bij de invordering van een alimentatie in het buitenland. Het LBIO int ook alimentatie in Nederland op verzoeken vanuit het buitenland en voert daarvoor zo nodig procedures. Let wel: het LBIO verleent alleen assistentie voor landen die het Verdrag van New York hebben ondertekend.

De activiteiten die het LBIO en de buitenlandse instellingen verrichten in het kader van het Verdrag van New York zijn kosteloos. Wel kan het voorkomen dat de kosten die aan het voeren van een procedure in het buitenland of aan de invordering van de alimentatie verbonden zijn, bijvoorbeeld deurwaarderskosten, door u betaald moeten worden. In de praktijk komt dit niet vaak voor. Als dat wel het geval is, brengt het LBIO u hiervan tijdig op de hoogte..

Kan ik dit artikel gebruiken in een procedure?

Het is onverstandig om een procedure te starten op basis van dit artikel, of een van de andere artikelen op deze website. Dit artikel is slechts bedoeld als informatiebron over het echtscheidingsrecht. Om dit artikel leesbaar te maken is namelijk nogal wat aan juridische precisie geofferd, bovendien is het voor niet-juristen niet eenvoudig om de juridische finesses van een zaak te doorgronden. Raadpleeg daarom altijd een goede jurist voor u juridische stappen zet, bijvoorbeeld een advocaat van Echtscheidingservice.nl.

Stel uw vraag aan echtscheidingservice.nl

Is dit artikel niet helemaal duidelijk, wilt u graag meer weten over dit onderwerp, of wilt u graag weten hoe dit artikel toegepast moet worden op uw specifieke situatie. Via de onderstaande knop kunt u gratis en vrijblijvend een vraag stellen aan Echtscheidingservice.nl. Een advocaat van Echtscheidingservice.nl beantwoordt uw vraag dan zo snel mogelijk.

Stel uw vraag!