AEchtscheiding internationaal

Echtscheiding internationaal

Liefde is grenzeloos. Geliefden uit verschillende windstreken stappen op de meest uiteenlopende plaatsen met elkaar in het huwelijksbootje. De verbreking van deze internationale huwelijken is een verhaal apart. Men betreedt de arena van het Internationaal Privaatrecht (IPR), een arena met veel voetangels en klemmen..

DSC_0356(klein)

Bevoegdheid en toepasselijk recht bij internationale echtscheiding.

Ook een internationaal of buitenlands huwelijk kan onder omstandigheden in Nederland ontbonden worden. Als u in Nederland een echtscheiding wilt aanvragen rijzen er twee vragen: Is de Nederlandse rechter bevoegd om de echtscheiding uit te spreken? en Welk recht is van toepassing?

Lees hier meer over de bevoegdheid van de Nederlandse rechter bij een internationale echtscheiding.
Lees hier meer over het toepasselijke recht bij een internationale echtscheiding.

De erkenning en uitvoering van een vonnis in een internationale echtscheiding.

Het kan ook voorkomen dat u een Nederlands vonnis in het buitenland wilt uitvoeren, of natuurlijk een buitenlands vonnis in Nederland. Dat is bijvoorbeeld het geval als een van de partners naar het buitenland vertrekt, of naar Nederland komt. De erkenning en tenuitvoerlegging van vonnissen wordt geregeld in internationale verdragen.

Lees hier meer over de erkenning van internationale (echtscheidings-) vonnissen.

Alimentatie internationaal.

Als een van de twee ex-partners in het buitenland woont heeft dat gevolgen voor de betaling van de alimentatie. Wat bijvoorbeeld te doen als de partner in het buitenland ineens stopt met alimentatiebetaling?

Lees hier meer over internationale alimentatie.

Kinderen internationaal.

Een internationale echtscheiding waarbij kinderen zijn betrokken is extra complex. De kinderen hebben namelijk recht op omgang met hun vader en moeder en vice versa, ook als die in het buitenland woont. In dat geval moet er dus een internationale omgangsregeling worden afgesproken. Daarnaast komt het voor dat een van de ouders de kinderen meeneemt naar het buitenland zonder toestemming van de andere ouder. Dit wordt internationale kindontvoering genoemd.

Lees hier meer over de internationale omgangsregeling.
Lees hier meer over internationale kindontvoering.

Kan ik dit artikel gebruiken in een procedure?

Het is onverstandig om een procedure te starten op basis van dit artikel, of een van de andere artikelen op deze website. Dit artikel is slechts bedoeld als informatiebron over het echtscheidingsrecht. Om dit artikel leesbaar te maken is namelijk nogal wat aan juridische precisie geofferd, bovendien is het voor niet-juristen niet eenvoudig om de juridische finesses van een zaak te doorgronden. Raadpleeg daarom altijd een goede jurist voor u juridische stappen zet, bijvoorbeeld een advocaat van Echtscheidingservice.nl.

Stel uw vraag aan echtscheidingservice.nl

Is dit artikel niet helemaal duidelijk, wilt u graag meer weten over dit onderwerp, of wilt u graag weten hoe dit artikel toegepast moet worden op uw specifieke situatie. Via de onderstaande knop kunt u gratis en vrijblijvend een vraag stellen aan Echtscheidingservice.nl. Een advocaat van Echtscheidingservice.nl beantwoordt uw vraag dan zo snel mogelijk.

Stel uw vraag!