Heeft uw partner recht op uw “gouden handdruk” bij echtscheiding?

Heeft uw partner recht op uw “gouden handdruk” bij echtscheiding?

 

Gouden handdruk

De vraag of uw partner aanspraak kan maken, op een door u ontvangen gouden handdruk is afhankelijk van de vraag wat u met deze vergoeding heeft gedaan?

advocaat, echtscheiding, alimentatie

In onderstaand voorbeeld gaan we er vanuit dat u bent getrouwd in gemeenschap van goederen. Indien u gehuwd bent op huwelijksvoorwaarden, is de vraag of de ander recht heeft op een deel van de vergoeding, afhankelijk van de inhoud van de huwelijksvoorwaarden.

 

Periodieke uitkeringen

Heeft u het geld van de vergoeding aangewend voor het afsluiten een verzekering, waaruit periodieke betalingen zullen worden gedaan, als aanvulling op het inkomen? Dan valt de waarde van deze bankspaarrekening of verzekering niet in de gemeenschap van goederen. In 2008 heeft de Hoge Raad beslist dat deze moeten worden gezien als “verknochte goederen”en deze hoeven dan ook niet te worden verdeeld bij de echtscheiding.

 

Verknochte goederen

Persoonlijk ‘verknochte’ zaken hoeven niet te worden gedeeld zoals: kleding, studieboeken en sieraden. Verknocht betekent dat het goed of de schuld, op een zo bijzondere en dusdanige wijze aan de ander toebehoort, dat deze buiten de gemeenschap valt. De verknochtheid wordt onder andere bepaald, door de maatschappelijke opvattingen hierover.

 

In één keer ontvangen

Heeft u de gouden handdruk, in één keer, door de werkgever uit laten keren? Dan is de gouden handdruk netto vermogen en valt de ontvangen netto uitkering meteen in de gemeenschap en moet dus bij echtscheiding worden verdeeld.

 

Inkomstenvoorziening voor de toekomst

Is de gouden handdruk gestort op een bankspaarrekening of stamrechtverzekering, als inkomstenvoorziening voor de toekomst? Dan is de rechtbank van mening dat de gouden handdruk niet verknocht is en het dus tot de gemeenschap van goederen behoort. Het saldo van de bankspaarrekening of de stamrechtverzekering dient dan ook verrekend te worden tussen beide echtgenoten. ( Hof Amsterdam 22 januari 2013, nr. 200.111.263/01.)

 

Keuzes

De rechten van een partner ten aanzien van een gouden handdruk zijn dan ook afhankelijk van de keuzes die gemaakt worden. Keuzes die U vaak niet zelf kunt maken, maar waarbij wij u, met raad en daad, in kunnen bijstaan, zodat u tot een weloverwogen beslissing kunt komen.

 

Meer informatie

 

Voor meer informatie over bovenstaand onderwerp, kunt u contact opnemen met de advocaten van Echtscheidingservice, of stel uw vraag via de onderstaande knop. Een echtscheidingsadvocaat zal deze vraag vervolgens zo snel mogelijk beantwoorden

 

Stel uw vraag!