ADe eenmanszaak / de ZZP’er

De eenmanszaak / De ZZP’er

Bij een eenmanszaak drijft u de onderneming alleen. Er is sprake van een eenmansaak als u een zelfstandig beroep uitoefent (ZZP) of als u de enige eigenaar bent van de onderneming. Het hebben van een eenmanszaak wil niet zeggen dat je geen personeel in dienst mag hebben.

Indien u onder gemeenschap van goederen bent getrouwd, wordt bij een echtscheiding alles evenredig verdeeld. Dit geldt ook voor de waarde van de eenmanszaak. U kunt als ondernemer de bedrijfsactiva tegen de geschatte waarde overnemen. Uw partner kan dit niet, ze kan hoogstens de helft van de waarde van de activa eisen. De meeste ondernemers met een eenmanszaak moeten zelf fysieke arbeid leveren om de onderneming draaiende te houden. Daarom zitten de meeste ondernemers met een eenmanszaak dan ook in de dienstverlening. Bij de verdeling worden de activa en de passiva van de onderneming verdeeld. Het eigendom (waarde van de activa en passiva) van een bij een dienstverlenende onderneming zal niet al te groot zijn.  Denk bij de activa aan een bedrijfsauto, een laptop voor de administratie en inventaris. Bij de passiva gaat het meestal om een rekening-courant bij de bank.

Een misverstand is dat bij de verdeling van een eenmanszaak altijd een accountant moet worden ingeschakeld. Dit is vaak overbodig. Raadzaam is het om een accountant in te schakelen indien de eenmanszaak werknemers in dienst heeft, in het bezit is van onroerend goed of er sprake is van grote schulden.

Het is raadzaam om met uw partner te overleggen om de onderneming te laten toevallen aan u, als drijvende kracht achter de eenmanszaak. Zonder uw inspanningen heeft de onderneming geen bestaansrecht. Dit is ook ten nadele van uw (ex)-partner. Het blijven uitoefenen van de eenmanszaak zorgt ervoor dat u aan uw (eventuele) alimentatieverplichting kunt voldoen. De alimentatie zal lager zijn als u een lening moet afsluiten om uw partner uit de onderneming te kopen.

In de praktijk komt het niet vaak voor dat een zelfstandig ondernemer in gemeenschap van goederen is getrouwd. Tijdens het huwelijk is de partner bij gemeenschap van goederen bij een faillissement van het bedrijf ook aansprakelijk is voor de schulden. De eenmanszaak valt namelijk onder het gemeenschapsvermogen van beide partners. Daardoor trouwen veel ondernemers vaak op huwelijkse voorwaarden. Hierdoor blijven beide vermogens gescheiden. Bij de verdeling van de eenmanszaak zijn de huwelijkse voorwaarden doorslaggevend. Het is (vanzelfsprekend) verstandig om voor uw scheiding deze voorwaarden nog eens door te lezen. In de praktijk blijkt het periodieke verrekeningsbeding nauwelijks te worden toegepast, dit kan grote gevolgen hebben voor de verdeling van uw onderneming. Indien de huwelijkse voorwaarden niet meer bij uw huidige situatie passen kunt u altijd aan uw partner voorstellen om de huwelijkse voorwaarden aan te passen.

Kan ik dit artikel gebruiken in een procedure?

Het is onverstandig om een procedure te starten op basis van dit artikel, of een van de andere artikelen op deze website. Dit artikel is slechts bedoeld als informatiebron over het echtscheidingsrecht. Om dit artikel leesbaar te maken is namelijk nogal wat aan juridische precisie geofferd, bovendien is het voor niet-juristen niet eenvoudig om de juridische finesses van een zaak te doorgronden. Raadpleeg daarom altijd een goede jurist voor u juridische stappen zet, bijvoorbeeld een advocaat van Echtscheidingservice.nl.

Stel uw vraag aan echtscheidingservice.nl

Is dit artikel niet helemaal duidelijk, wilt u graag meer weten over dit onderwerp, of wilt u graag weten hoe dit artikel toegepast moet worden op uw specifieke situatie. Via de onderstaande knop kunt u gratis en vrijblijvend een vraag stellen aan Echtscheidingservice.nl. Een advocaat van Echtscheidingservice.nl beantwoordt uw vraag dan zo snel mogelijk.

Zoekt u advies over uw persoonlijke situatie? Neem dan direct contact op en laat u informeren, of stel uw vraag  via de onderstaande knop, een van onze echtscheidingsadvocaten zal deze vraag vervolgens zo snel mogelijk beantwoorden.

Stel uw vraag!

.