AEchtscheiding en de onderneming

Echtscheiding en de onderneming

Bent u als ondernemer op uw echtscheiding voorbereid? Buiten de emotionele gevolgen van de echtscheiding kunt u als ondernemer zakelijk getroffen worden door een scheiding. Het hebben van een eigen onderneming maakt een scheiding complexer. Het verdelen van het vermogen van de onderneming kan uitlopen tot een keihard gevecht. De partner krijgt minder dan verwacht en de ondernemer moet alle zeilen bijzetten om de onderneming te redden. De scheiding kan de continuïteit van de onderneming in gevaar brengen. Het is, voor u als ondernemer, raadzaam om het voortbestaan van de onderneming al voor uw echtscheiding te verzekeren. Zo voorkomt u een vechtscheiding met als onderwerp uw onderneming. Het voortbestaan van de onderneming is vaak in belang van u beiden. Zonder onderneming is er geen inkomen en dus geen alimentatie. Zeker in het geval dat uw (ex)-partner werkzaam is bij uw onderneming is de continuïteit essentieel.

Gemeenschap van goederen of huwelijkse voorwaarden.

De gevolgen van een echtscheiding zijn afhankelijk van op welke manier u in het huwelijksbootje bent gestapt. Dit heeft gevolgen voor de verdeling van het vermogen bij een echtscheiding. Dat is met name voor ondernemers van belang omdat het vermogen vaak in het bedrijf zit en daarom niet makkelijk gescheiden kan worden. Zie het onderstaande voor meer informatie:

Trouwen in gemeenschap van goederen en de onderneming.
Trouwen onder huwelijkse voorwaarden en de onderneming.

De rechtsvorm en de echtscheiding.

De gevolgen van een scheiding zijn per vennootschapsvorm verschillend. Ik beschrijf de verschillende vennootschapsvormen (Eenmanszaak/ZZP’er, V.O.F., Maatschap & B.V.) en de gevolgen van een scheiding voor de onderneming.

Een eenmanszaak/ZZP’er en de echtscheiding

Een V.O.F. of Maatschap en de echtscheiding.

Een Besloten Vennootschap (B.V.) en de echtscheiding.

Zoekt u juridische bijstand? Neem dan direct contact op met onze advocaat op het gebied van echtscheiding voor een eerste afspraak, of stel uw vraag  via de onderstaande knop, een van onze echtscheidingsadvocaten zal deze vraag vervolgens zo snel mogelijk beantwoorden.

Stel uw vraag!